"Sommerjobb" som ordfører

I år har jeg hatt sommerjobb som ordfører i 4 uker, først ei uke rundt Sankthans, etterpå tre uker fra midten av juli til litt ut i august.
Den første uka ble preget av debatten om utbygging av Sentrum skole kontra nytt kulturhus. Tirsdag var jeg i debatt i NRK med Wenche Pedersen fra AP om saken, og torsdag var det stort oppslag i Finnmarken. Fredag kommenterte jeg og de andre gruppelederne i posisjonen saken i et leserinnlegg. Jeg deltok også i debatt om saken på Facebook-sida "Politisk arena". AP hevder at ombygginga av skolen nå er blitt så dyr at vi like gjerne kunne bruke pengene på et nytt kulturhus. Vi på vår side viser til at mesteparten av midlene går til å lage tilfredstillende arbeidsforhold for de kommunalt ansatte som skal arbeide i bygget, og at kvadratmeterprisen for ombygginga er bare halvparten av prisen for nybygg.
 
Ellers var jeg med på et møte for å planlegge 5-års-markeringa av 22.juli, og leste endel om planer, bl.a. sykkelvei-planer.
 
Fra markeringen 22. juli ved minnesmerket ved Vadsø kirke. 
 
I uke 29 var det markering av 22.juli ved minnesmerket ved kirka med ca 50 mennesker til stede. Jeg hadde en hilsen hvor jeg la vekt på arbeid for demokratiet, og la ned blomster fra kommunen. Også andre la ned blomster, og Ronja Lindbach sang "Til ungdommen". Markeringa var en alvorlig påminning om hvor sårbart livet er, og hvor viktig det er å arbeide for at alle kan oppleve å være inkludert i samfunnet.
 
Her er 30°øst, like vest for Lille Salttjern

Forøvrig arbeidet jeg endel med en idé om å markere at den 30.østlige lengdegrad og den 70.nordlige breddegrad krysser hverandre i kommunen. Krysningspunktet er ute i Varangerfjorden, men den 30.lengdegraden kommer "på land" like vest for Lille Salttjern, og krysser bl.a. den nasjonale turistveien. Her kan vi utfordre Vegvesenet til å lage en rasteplass og markere hvor langt øst og nord Vadsø ligger. Andre byer som ligger langs 30°Ø er f.eks. St.Petersburg, Istanbul og Alexandria. Her er en mulighet til å sette Lille Salttjern og Vadsø på verdenskartet.
 
Sommertida er ellers forholdsvis stille og preget av at mange er på ferie. Dermed blir det endel tid til å sette seg bedre inn i planer og oppgaver. En oversikt over kommunale avgifter dukket opp på nettet; den viste at Vadsø ligger nest lavest av kommunene i Øst-Finnmark. Leste også endel om frisklivssentraler, et forebyggende helsearbeid.
 
I uke 31 kom resultatene fra NHOs kommune-NM. Vadsø er rangert som nr.4 i Finnmark og som "middels" i landsmålestokk. Mandag presenterte NRK-Finnmark saken ved å si at "Sør-Varanger og Vadsø er årets tapere på årets fylkesliste." Siden de to kommunene ligger som nr.3 og 4 i fylket, reagerte jeg på at de ble fremstilt som tapere. Det førte til at jeg ble invitert til debatt i NRK på onsdag, der jeg la frem kritikken av NRKs fremstilling, og drøftet forhold omkring høy andel av offentlige arbeidsplasser i Finnmark. Jeg skrev også om saken på Facebook.
 
Tirsdag var jeg med en journalist fra Finnmarken til Lille Salttjern. Avisa har laget en reportasje om idéen om en rasteplass der for å markere den 30. østlige lengdegrad.
 
Ellers har det blitt endel lesing, bl.a. av en utredning om fremtidig struktur for fylkesmannsembetet. Viktig for Vadsø å følge med her og komme med innspill.
 
Otto Strand
Varaordfører
 
 

Sist endret av Arne Lindbach, 05-08-2016
 
 
Kontakt oss

 
 
 
 
 
 
Politiske møter
 
Hurtigvalg
 
Offentlige nettsider
 
Vadsø kommune - 78 94 23 00 - postmottak@vadso.kommune.no - Postboks 614 - 9811 Vadsø
Ansvarlig redaktør: Jens Betsi - Nettredaktør: Arne Lindbach - Nettløsning Avento CMS - Design Havnevik