Ordførerens liv i uke 18, 19, 20, 21, 22 og 23.

Ordfører Hans-Jacob Bønå har nå oppdatert sin ordførerblogg med ukene 18-23 med alt fra opplevelser med Vadsørussen til feiring av Veterandag og 17. mai.
Uke 17.
Jeg har skrevet om uke 17 tidligere, men ikke om lørdagskvelden 30/4.
 
Jeg ble invitert til russedåpen til den flotte rødrussen vår. Her ble også jeg døpt som æresruss og jeg fikk navnet tilnavnet BiggBossBønå. Det er en stor ære å få være en del av deres feiring. Tusen takk. Jeg overvar også resten av dåpen så jeg har fått med meg den verbale begrunnelsen for alle russenavn i år. Jeg vil si at det var interessant, men jeg kan ikke gjengi det som ble sagt da det er sagt i fortrolighet med meg tilstede :-)
 
Årets forbildelige russekull takkes for det gode samarbeidet!
 
Uansett benytter jeg her anledningen til å takke årets avgangselever ved Vadsø Videregående skole for en forbilledlig opptreden, oppførsel og ansvarstaking igjennom hele russetiden. Jeg ønsker dere alle alt godt og lykke til videre i livet. Jeg for min del forbereder meg på godt samarbeid med neste års russekull.
 

Årets æresruss "Big Boss Bønå" med en King-Size russehatt.
 
Uke 18.
Denne uka hadde Vadsø Mannsangsforening sin offisielle åpning av 100års jubileet til foreningen. Dette er noe som selvsagt betyr forberedelser og taleskrivning også for meg.
 
Åpningen ble behørig åpnet i historiske store studio på lille marinlyst. Nærmere bestemt NRK-bygget.
 
Ordføreren var invitert til å holde en liten tale der, noe jeg også gjorde.  Dette er et kor som stadig holder det gående, hvor samholdet og sanggleden er drivere i foreningen. Det ble en fin åpning av jubileet som ble kronet, som seg hør og bør, med at foreningen leverte ut utvalg av sangrepertoaret deres.


Vadsø Mannsangforening spredte glede og lystige toner i NRK-bygget.
 
Fra denne happeningen bar det rett ned på Kooperativet hvor jeg fikk det ærefulle oppdrag å være quizmaster for russen 2016 og deler av Vadsøs’ næringsliv. Dette var artig og det ble en flott avslutning på kvelden.
 
Onsdagen gikk stort sett med til møte i utviklingsrådet, men det ble også tid til et møte med elever fra 5 klasse v/Vadsø Barneskole sammen med Tekna, tidligere sivilingeniørforeningen i Finnmark.
 
Det var foreningen Tekna her representert v/Bernt Nilsen fra Sør Varanger og Lars Rapp fra Vadsø som overrakte matte-sekken (Noe som er en stor kasse med utstyr).  Her følger bakgrunnen:
 
Bakgrunn: Tekna Finnmark (tidligere sivilingeniørforeningen NIF) er opptatt av å bidra til å heve kunnskapen om, og interessen for, realfag i Finnmark. Vi er involvert i en rekke prosjekt rettet mot ungdom. Vi er bekymret for det store frafallet ved skolene i Finnmark og ønsker å bidra til å redusere dette. Vi er involvert i First Lego League som kjøres i Alta, Hammerfest og Kirkenes. Vi planlegger å starte opp «Lær Kidsa Koding» i Alta, Hammerfest, Vadsø og Kirkenes og vi bidrar til gjennomføring av en sommerskole i regi av Forskerfabrikken samme steder.
Vi har gått til innkjøp av fire såkalte matte-ryggsekker til skoler i Finnmark. Prosjektet har en kostnad på i overkant av 50.000,- kroner som er en gave fra medlemmene i Tekna Finnmark. Gaven består av en kasse med utstyr og ryggsekk. Ryggsekken pakkes med det utstyret man trenger for å gjennomføre dagens oppgaver i nærområdet, skolegården eller i skogen. Ved hver oppgave er det beskrevet faglig fokus og hva slags utstyr man trenger for å kunne gjøre oppgaven.
 

Vadsø kommune fikk en flott gave fra Tekna. Mattesekkene gir sikkert mye glede til våre elever.
 
Søndagen ble det for første gang arrangert Veterandag i Vadsø. Det ble kransenedleggelse ved bysten av Karl Rasmussen, deretter gikk turen over til Vadsø Fjordhotell hvor det ble noen taler, kaffe og kaker. En veldig flott heder av våre veteraner. Dette fortjener de, og dette må vi fortsette med.


Den første feiringen av Veterandagen i Vadsø ble en flott markering av kommunens veteraner.
 
Dagen ble kronet med en overflygning i av 2 stk F16 fly fra luftforsvaret. Jeg filmet denne overflyvningen og la den ut på min facebook-profil. Det er artig å se at denne filmsnutten er delt 24 ganger fra min vegg, og filmen er sett hele 4500 ganger.
 
Uke 19.
Mandagen hadde jeg kontordag og reiste på kvelden til den andre hovedstaden.
 
Jeg har blitt leder av nominasjonskomiteen til Finnmark Høyre for stortingsvalget neste år, så tirsdagen ble tilbrakt på konferanse og møte på Høyres Hus i Oslo.
 
Onsdag var jeg på lanseringsseminar for melding om integreringspolitikk hvor statsråd Sylvi Listhaug holdt innlegg. Ettermiddagen ble brukt til generalforsamling i KLP.
 
Torsdagen ble tilbrakt på stortinget hvor en rekke stortingsrepresentanter samt også parlamentarisk leder i Høyre ble besøkt.  Jeg synes dette var en god dag med masse Vadsø temaer på blokka.
 

En selfie foran Stortinget må til når man besøker den andre hovedstaden.
 
Fredagen møtte jeg i Høyres Kommunalutvalg. Dagen gikk med til møte her, samt reise hjem.
På kvelden møtte jeg Vadsø Mannsangforening hvor det ble både taler, middag og festlig lag. Det ble et flott minne å ta med seg.
 
Uke 20.
Uka startet med andre pinsedag. Den ble tilbrakt på gudstjeneste i Skallelv kirke. Her fikk jeg overrakt et maleri av bygdelagsleder Bjørnar Basso. Maleriet var av kirka, noe som skal leveres videre til Vadsø Menighetsråd ved en høvelig anledning. Det ble for øvrig en hyggelig kirkekaffe også denne mandagen.
 

Fra overrekkelsen av maleri i Skallelv kirke.
 
17. mai startet med at russen parkerte utenfor huset vårt. Det gikk nok ikke helt upåaktet hen, jeg regner med at det ikke bare var jeg som stod i senga klokken 05.45 alle naboene gjorde nok det samme.
 
 Ungdommen hadde fått til den tradisjon vi kjenner fra 20 år tilbake i tid, nemlig lastebil med åpent plan, og en fløyte som virket utrolig godt. Jeg tror de hadde noen oljefat også. Jeg hoppet ut av senga og dro på meg noen klær i full fart og gikk ut for å hilse dem alle sammen.
 
Jeg innrømmer at jeg ikke er glad i å bli vekket på dette tidspunktet, men denne dagen var det bare helt herlig.
Dagen da vi feirer vår nasjonaldag byr også på noen plikter som ordfører. Jeg gikk fremst i toget, riktignok bak flaggborgen. Vi endte ruta nede på torget hvor jeg holdt en tale. Deretter var jeg med Vadsø Ungdomskorps opp på Vadsø Helsesenter hvor dem tradisjonen tro spiller når ordfører legger krans v/Dr. Skogsholms byste og inne på helsesentret etter kransenedleggelsen. Veldig flott tradisjon, tusen takk til Vadsø Ungdomskorp.
 
17. mai var i år som tidligere år en flott begivenhet i Vadsø, men jeg innser at vi har noe utfordring med lyd og støy ved festmøte på Vadsøhallen. Vi skal se på dette og prøve å løse den utfordringen for fremtiden.
 

Årets tog var et imponerende skue ned Kirkegata.
 
Onsdagsmorgen bar det til Oslo igjen. Denne gangen var jeg på et privat møte både onsdag og torsdagen. Om kvelden på torsdagen gikk turen til Alta hvor jeg skulle møte på en konferanse om det nye inntektssystemet fredagen.
 
Dette var velanvendt tid da jeg samtidig var så heldig å få et møte med finnmarks egen statssekretær Anne Karin Olli fra Kommunal og moderniseringsdepartementet.
 
Helgen som fulgte ble tilbrakt på fritidsboligen vår i Tana. Formålet med denne helgeturen var kun å konsentrere seg om å gjøre minst mulig… Det klarte jeg fint.
 
Uke 21.
Uken startet med mange møter, et av disse var med Vadsø Musikkråd og dreide seg i all hovedsak om det nye flerbrukshuset og øvingslokaliteter for kor og korps.
 
Vi hadde et veldig godt møte hvor forståelsen herfra er stor om at de trenger trygge og gode fasiliteter til øving og konserter samt også gode lagerfasiliteter. Det er gledelig å kunne si at det synes som at ønskene fra Vadsø Musikkråd i stor grad vil kunne innfris når det nye flerbrukshuset vårt på Sentrum skole står ferdig. Jeg var også deltagende da Finnmark Fylkeskommune arrangerte ”Havbruksdag” denne uka. Ellers hadde vi styringsgruppemøte for de nye PU-boligene, økonomiutvalgsmøte og formannskapsmøte denne torsdagen.
 
Uke 22.   
 Mandagen startet med den tredje Osloturen denne måneden. Denne gangen var det Øst-Finnmark Regionråd som hadde møte i Oslo.
 
Her ble det frem til og med onsdag gjennomført møter med: Olje og Energidepartementet, Kommunal og moderniseringsdepartementet, Nærings- og Fiskeridepartementet og Kunnskapsdepartementet.
 
Vi gjennomførte også møte med stortingsrepresentantene fra Finnmark. Utover dette hadde vi et møte med en leverandør som viste oss det siste innen velferdsteknologi for pleiesektoren.
 
Torsdag reiste jeg en tur til Tromsø hvor jeg deltok på et møte, mens fredagen ble tilbrakt på kontoret hvor målet var å prøve seg på å komme à jour igjen.
 
Uke 23.
Uka startet som mange andre med en rekke møter. Tirsdag ble det etablert et nytt Beredskapsråd i Vadsø hvor en rekke aktører er deltagende.
 
Det ble også avholdt generalforsamling i Varanger Kraft denne tirsdagen. Det ble her gjennomført valg av nye representanter, og vi gratulerer Johnny Aikio med fast styreplass i Varanger Kraft. Det ble også vedtatt utbytte til aksjonærene med kr. 30.mill. Vadsøs’ andel av dette blir som vi allerede har budsjettert med ca. 6,3mill.
 
Onsdag var det tid for overlevering av julegaven til Vadsø- Bo og Omsorgsenter. Vi snakker om Trio bike, elektriske trehjulssykler som personalet og pårørende kan bruke etter å ha fått litt innføring i skikk og bruk til å ta beboere og brukere med ut på tur.
 
Trehjulssyklene med el-motor vil gi beboere på Vadsø Bo-og Omsorgsenter helt nye og spennende opplevelser.

Det var mye glede å se både blant ansatte og beboere når jeg besøkte de med Finnmarken til stede.
Gratulerer med syklene!
 
Torsdagen gikk med til heldags kommunestyremøte hvor vi også fikk informasjon om mobbeproblematikk i Vadsø skolen. Du kan se hele eller deler fra dette møtet ved å klikke deg inn på denne linken: følg kommunestyret..
 
Fredagen har jeg stort sett brukt til å skrive dette referatet og senke skuldrene litt. Vi venter på sommeren. Den kommer vel neppe før etter sankthans, men vi kan jo selvsagt håpe.
 
I morgen lørdag 11.06 ønsker jeg Vadsø Ungdomskorp til lykke med sitt store korpsstevne i Vadsø. De samler 250 deltakere til en spennende helg her i Fylkeshovedstaden.
 
God helg alle sammen. 
Hans-Jacob Bønå
Ordfører
 
 

Sist endret av Arne Lindbach, 10-06-2016
 
 
Kontakt oss

 
 
 
 
 
 
Politiske møter
 
Hurtigvalg
 
Offentlige nettsider
 
Vadsø kommune - 78 94 23 00 - postmottak@vadso.kommune.no - Postboks 614 - 9811 Vadsø
Ansvarlig redaktør: Jens Betsi - Nettredaktør: Arne Lindbach - Nettløsning Avento CMS - Design Havnevik