Vadsø kommune hedret veteranene på Frigjørings- og veterandagen

Det ble et godt oppmøte på kransenedleggelsen ved bysten til motstandsmannen Karl Rasmussens’ byste. Dette markerte starten på Vadsø kommunes’ markering av Frigjørings- og veterandagen.
Etter en tale av initiativtaker og komitéleder Geir Olav Næss la Ingulf Niskavara en krans ved bysten.
 
Dagen fortsatte på Vadsø fjordhotell hvor det var en enkel servering for veteranene og familie. Det hele ble avsluttet senere på dagen da to F16-fly foretok en lav overflygning over byen.
 
Under er noen bilder fra markeringen ved motstandsmannen Karl Rasmussens’ byste.
 

Komitéleder Geir Olav Næss åpnet dagen med en tale til alle veteranene hvor han også dro frem den betydningen Karl Rasmussen hadde under andre verdenskrig.
 

Ingulf Niskavara la ned kransen ved bysten til Karl Rasmussen. Veteran Peter Melleby følger med i bakgrunnen.
 

Det var en rekke veteraner som møtte opp ved årets markering. Her er de avbildet ved bysten til Karl Rasmussen.
 
Motstandsmannen Karl Rasmussen
Karl Rasmussen var leder for radiosenderen ”Ida” som var gjemt i vegvesenets brakke ved Alta flystasjon. I samme bygg sto tyskernes egen sender og dermed fant de kun sin egen sender når de peilet etter ”Ida”. Denne senderen var sentral i senkingen av slagskipene ”Scharnhorst” og Tirpitz”. I 1944 ble senderen avslørt og Rasmussen flyktet. Han ble tatt til fange under flukten og ble tatt til Tromsø hvor han ble avhørt og torturert. Den 16. juli 1944 hoppet Karl Rasmussen ut av vinduet fra sparebankbyggets andre etasje og omkom. Etter krigen fikk Rasmussen flere utmerkelser fra regjeringen post mortem.
 
Frigjørings- og veterandagen 8. mai
Veterandagen er en norsk merkedag innført av regjeringen for å styrke anerkjennelsen av innsatsen til militære veteraner. Merkedagen er lagt til 8. mai, frigjøringsdagen. Veterandagen skal hedre deltagere i andre verdenskrig, så vel som dem som har tjenestegjort i FNs fredsbevarende styrker og andre internasjonale operasjoner.
Beslutningen om innføring av veterandagen ble fattet i 2010, og den første markeringen fant sted i 2011. Forsvarsdepartementet la i den forbindelse opp til en markering i større omfang, med nasjonale og lokale arrangementer, og ba alle landets kommuner om gjennomføre arrangementer der veteranenes innsats markeres.

Sist endret av Arne Lindbach, 09-05-2016
 
 
Kontakt oss

 
 
 
 
 
 
Politiske møter
 
Hurtigvalg
 
Offentlige nettsider
 
Vadsø kommune - 78 94 23 00 - postmottak@vadso.kommune.no - Postboks 614 - 9811 Vadsø
Ansvarlig redaktør: Jens Betsi - Nettredaktør: Arne Lindbach - Nettløsning Avento CMS - Design Havnevik