Fottur til Varangerhalvøya nasjonalpark
 
 

Fottur til Varangerhalvøya nasjonalpark

Alle skolestartere i Vadsøbarnehagene var i uke 39 på dagstur til Varangerhalvøya Nasjonalpark. Dette er et ledd i samarbeidet med nasjonalparken og hensikten er å gi barna stolthet og tilhørighet gjennom å gi dem kjennskap til og opplevelser i nasjonalparken.
Her følger en liten rapport fra turen:
 
Barn har en fantastisk evne til å være nysgjerrig og denne evnen ønsket vi å inspirere. Med hjelp fra Arne Petter Sarre og Alfred Ørjebu fra Statens Naturoppsyn brukte vi en dag på å oppleve og lære om nasjonalparkens dyr og planter, barn og voksne sammen. 
 
De 60 skolestarterne var delt i 2 grupper som hadde hver sin hele turdag.
Turen startet tidlig om morgenen med buss til Sjåbuselva.  Der møtte Arne Petter og Alfred oss for å følge oss opp mot parken.
 
Først fikk vi stifte bekjentskap med noen av dyrene som lever i parken. Vi fikk se på skinn av dyrene og hodeskaller som er funnet i parken.
 
Så bar det av gårde på en 4 km lang tur opp.  Barna bar sine egne tursekker med litt klesskift, sitteunderlag, drikkeflaske og en vedkubbe til bålet.
 
Det er en tøff tur oppover, men barna var utrolig spreke og motiverte.  På turen traff vi på en jeger som hadde skutt en rype, og en frosk.  Vi studerte spennende sopper og vekster.
 
Vel oppe ved Storelva rastet vi og fyrte bål.  Der ble det både varm mat og drikke og hyggelig samvær og lek.  Været var ikke det beste, så første gruppe kunne bare skimte Nasjonalparken i tåka, men den andre gruppa kunne se hvor parken starter.
 
Hjemturen gikk med liv og lyst.  Vi hadde laget en natursti hvor barna måtte finne poster med noen kjente dyr fra nasjonalparken; polarreven, lemen, snøugla og jerven.  Dyrene er ikke lett å møte på i levende live, men fine ”kosedyr” var en god erstatning.
 
 
Barna kjente dyrene igjen etter at de i turforberedelsene hadde stiftet bekjentskap med dem gjennom film og bilder.  På naturstien var det også oppgaver å løse og noe godt å spise.
 
Hjemturen gikk utrolig fort fordi barna var opptatt av å finne neste post.
På bussturen hjem var det, forståelig nok en del slitne, men fornøyde barn!
Det er lov etter å ha gått 8 km.
 
Alle som deltok opplevde at turen virket svært sammensveisende for både store og små. Det å være på tur sammen, ha god tid og gjøre praktiske ting, gjør at samtalen flyter lett og man får mulighet til å bli kjent. Flere av barna knyttet også kontakt med fremtidige skolekamerater.
 
Etter turen vår har vi snakket om det vi har lært, og opplevelsene vi hadde. På turen lærte vi om bl.a. sopp, planter, fjellreven, snøugla, lemmen og jerven. I tillegg får barna god kompetanse i å bruke naturen i våre nærområder.
 
Vi er allerede begynt å glede oss til vinterturen med hundekjøring.

Sist endret av Arne Lindbach, 09-10-2015
 
 
Kontakt oss

 
 
 
 
 
 
Politiske møter
 
Hurtigvalg
 
Offentlige nettsider
 
Vadsø kommune - 78 94 23 00 - postmottak@vadso.kommune.no - Postboks 614 - 9811 Vadsø
Ansvarlig redaktør: Jens Betsi - Nettredaktør: Arne Lindbach - Nettløsning Avento CMS - Design Havnevik