Hedret for innsats under andre verdenskrig
 
 

Hedret for innsats under andre verdenskrig

Fylkesmannen delte ut regjeringens minnemedalje for innsats under andre verdenskrig til Peter Jul Melleby, Leif Baumann og Helge Jomisko under en tilstelning på Vadsø fjordhotell 5. august 2015.
Regjeringen har i anledning markeringen av frigjøringsjubileet laget en minnemedalje, «Takk for din innsats 1939 – 45». Minnemedaljen kan tildeles norske og utenlandske militære og sivile som anerkjennelse for innsats under andre verdenskrig.
 
Kommunene er blitt bedt om å identifisere om de har innbyggere som oppfyller kravene for å motta medalje. Innsatsen må bekreftes ved dokumentasjon, tidsvitner eller lokalkunnskap. Kommunens innstilling ble oversendt til fylkesmannen, som på vegne av staten besluttet overrekkelse.
 
Vadsø kommune innstilte Peter Jul Melleby, Leif Baumann og Helge Jomisko fra Vadsø til minnemedaljen med følgende bakgrunn:
 
Leif Baumann er født i 1925 og vokste opp i Kiby. Han hadde hyre på flere lokalbåter - D/S «Tanahorn» og D/S «Alta» – som begge ble senket i bombeangrep i henholdsvis Hammerfest i februar 1944 og Vadsø i august 1944. Vadsø ble utsatt for omfattende bombing denne august-dagen og Leif flyktet til Tana og holdt seg i skjul der. I april 1945 mønstret Leif som nevnt på D/S «Idefjord, som ble torpedert bare få dager etter av en tysk ubåt utenfor kysten av Kola, men overlevde sammen med sine kolleger, og førstereisguttene ble satt på siste krigskonvoi fra Murmansk til Skottland, og kunne ferie fredsdagen 8. mai 1945 i Glasgow. Men krigen var ikke over for verken Leif eller Helge i mai, de mønstret  på tankeren «Kaia Knutsen» og deltok på en av de siste bevæpnede konvoiene over Atlanteren.
 
Helge Jomisko ble født i 1927 og vokste opp i Golnes. Han mønstret på Idefjord sammen med de andre ni førstereisguttene fra vadsø, bare 18 år gammel, og opplevde det samme marerittet som Leif og de andre om bord i Idefjord. Han kom også med konvoi fra Murmansk til Glasgow og videre over Atlanteren sammen med Leif.
 
Peter Jul Melleby ble født i 1917 i Tistedalen i Halden, men har de siste 15 årene bodd i Vadsø. I 1939 reiste han til Svalbard for å arbeide i gruvene, men så brøt krigen ut i Norge, og alle ble evakuert til England. Peter gikk umiddelbart inn i de norske militære styrker og ble først utstasjonert ulike steder. Gjennom antarktisekspedisjonen «Maudheim» kom han igjen til Svalbard i oppdrag, og opplevde til dels harde krigshandlinger.
 
I forbindelse med tilstellingen var veteranenes famile og Vadsø formannskap invitert.
 
Fylkesmann Gunnar Kjønnøy takket i sin tale veteranene for deres innsats og trakk frem hvor viktig det er å ta vare på historiene de bærer:  ”Nå vi leser Leif, Helge og Peters historier fra krigen, tre unge menn på starten av voksenlivet, gjør det sterkt inntrykk. Bomber, torpedoer og kamp for å overleve var deres hverdag i de harde krigsårene. Det er vanskelig for oss som har vokst opp i fred, å forestille oss dette. Men det er viktig at vi prøver å forstå, at vi ikke tar friheten for gitt, og bidrar til å formidle historien til oppvoksende slekter”".
 
Under finner du noen bilder fra overrekkelsen av Regjeringens minnemedalje:
 
Fylkesmann Gunnar Kjønnøy overrekker medaljen til Peter Melleby.
 

Under utdelingen var det flere musikalske innslag av Melaine Clegg, Boel Katrine Jacobsen og Frida Vangsvik.


Professor Einar Niemi gav en innføring i krigshistorie fra Vadsø og omeng.Fra venstre: Fylkesmann Gunnar Kjønnøy, Harry Baumann (som mottok medaljen på vegne av Leif Baumann), Helge Jomisko, Peter Melleby og Ordfører Rolf Arne Hanssen.

Sist endret av Arne Lindbach, 06-08-2015
 
 
Kontakt oss

 
 
 
 
 
 
Politiske møter
 
Hurtigvalg
 
Offentlige nettsider
 
Vadsø kommune - 78 94 23 00 - postmottak@vadso.kommune.no - Postboks 614 - 9811 Vadsø
Ansvarlig redaktør: Jens Betsi - Nettredaktør: Arne Lindbach - Nettløsning Avento CMS - Design Havnevik