Økning av ny influensa A i Norge

Det er en økning i antall registrerte tilfeller av ny influensa A i Norge, og flere tusen kan være smittet. – Vi tror vi er i første fase av pandemien, med en utstrakt innenlands smitte også i Norge, sier assisterende helsedirektør Bjørn Guldvog i Helsedirektoratet.
Det er nå 630 bekreftede tilfeller av ny influensa A i Norge, per 05.08.09. 328 av tilfellene er antatt smittet i utlandet, 92 i Norge og for de resterende 210 tilfellene er smittested foreløpig ikke kjent.

- Ettersom vi ikke lenger tester alle som oppsøker lege for ny influensa A, må vi anta at flere tusen er smittet, sier Guldvog.

Det er registrert tre personer i Norge som har blitt alvorlig syke som følge av ny influensa A. De tre er innlagt på sykehus.

Øker raskt
Folkehelseinstituttet rapporterer nå om en økning i antall personer som oppsøker fastlegen på grunn av influensaliknende sykdom.

I uke 31 dreide 3,6 prosent av konsultasjonene hos fastlegene seg om influensaliknende sykdom (mot 2,1 prosent i uke 30 og 0,8 prosent i uke 29).

Godt forberedt
Alle landets helseforetak og fylkesmenn rapporterer nå ukentlig til Helsedirektoratet om hvordan de forbereder seg på å møte pandemien i sine distrikt. Inntrykket så langt er at de aller fleste kommunene er ferdige med planleggingsarbeidet. De har også drevet mye informasjonsarbeid mot arrangører av festivaler og stevner, som igjen har fulgt opp rådene om hvordan de kan begrense smitten.  

De regionale helseforetakene har satt stort trykk på å revidere planer og rapporteringssystemer. De fleste helseforetak/sykehus arbeider med planer for reservebemanning og omstrukturering av den generelle driften for å kunne håndtere de utfordringer spesialisthelsetjenesten nå står overfor.
- På nasjonalt nivå føler vi oss trygge på at vi vil kunne dekke behovet for respiratorer til dem som blir alvorlig syke som følge av ny influensa A. Det vil bli kjøpt inn 393 nye respiratorer og 4 hjerte-lunge-maskiner (ECMO-maskiner), forteller Guldvog.

Beskytte risikogrupper
Guldvog understreker at ny influensa A fremdeles betegnes som en mild sykdom:

- For de aller, aller fleste av oss vil ny influensa A være en ubehagelig men ufarlig sykdom. Grunnen til at vi likevel jobber så målrettet for å begrense smitten, er for å beskytte dem som kan bli alvorlig syke fram til vaksinen er klar.

Personer med visse typer kroniske lidelser kan ha større risiko for komplikasjoner  som følge av ny influensa A enn andre. Dette gjelder blant annet personer med alvorlige luftveissykdommer, voksne og barn med kroniske hjerte/karsykdommer og personer med diabetes 1 og 2.
 
Helsedirektoratet har distribuert plakater med råd om hvordan folk selv kan bidra til å hindre at influensa A sprer seg til alle landets barnehager, skoler, høgskoler og universiteter.

En egen publikumstelefon som besvarer generelle spørsmål om influensa A er opprettet og alle landets husstander vil om kort motta en brosjyre om influensa A hjemme i postkassen. Det vil også bli annonsering på TV og WEB. 

- Vi oppfordrer også folk til å følge med på www.pandemi.no. Situasjonen er usikker og endrer seg raskt.
 

Sist endret av Arne Lindbach, 11-08-2009
 
 
Kontakt oss

 
 
 
 
 
 
Politiske møter
 
Hurtigvalg
 
Offentlige nettsider
 
Vadsø kommune - 78 94 23 00 - postmottak@vadso.kommune.no - Postboks 614 - 9811 Vadsø
Ansvarlig redaktør: Jens Betsi - Nettredaktør: Arne Lindbach - Nettløsning Avento CMS - Design Havnevik