Kjør sakte - barn går til skolen
 
 

Kjør sakte - barn går til skolen

Barn som går til skolen får frisk luft, fysisk aktivitet og verdifull erfaring som trafikanter. For at skoleveien skal være trygg må bilistene ta hensyn til skoleelevene.
De neste ukene skal nær 60 000 barn født i 2002 ut på skoleveien for første gang. Helsedirektoratet er bekymret over at dagens barn er langt mindre aktive i hverdagen enn tidligere.
- Å gå eller sykle til skolen gir både frisk luft og bevegelse, og en god start på skoledagen i tillegg til en reell helsegevinst, sier avdelingsdirektør Henriette Øien i Helsedirektoratet.
Trygg Trafikks råd ved skolestart:

TIL FORELDRE: Planlegg slik at barna kan gå

Den viktigste årsaken til at nær et av tre barn blir kjørt i bil til skolen er dårlig tid, og at foreldrene skal forbi allikevel. Det viste en spørreundersøkelse gjennomført for Trygg Trafikk av Norstat i 2007. Mange tenker ikke på at barnet mister viktig trafikkerfaring, og den daglige fysiske aktiviteten skoleveien bør være.
– Barn lærer lite av å sitte i baksetet. Foreldre bør ta seg tid til å gå sammen med barna til skolen, i stedet for å velge bilen, oppfordrer Trygg Trafikks direktør Kari Sandberg.
  • Gå til skolen sammen med barnet, da lærer barnet gradvis å gå trygt i trafikken.
  • Er tiden knapp om morgenen, kan man lage en følgeordning der en voksen følger flere barn. Da blir det færre dager å følge for hver familie.
  • Skal barnet begynne å gå selv bør dere gå skoleveien sammen noen ganger først. Gå bak og observer at barnet vet hva det skal passe på.
  • Hvis du kjører; Husk at foreldre i bil ofte skaper en uoversiktlig og farlig situasjon for de andre barna. Ta hensyn, ikke stans for tett på skoleporten eller gangfelt ved skolen. Unngå rygging. Husk at alle barn under 135 cm skal være sikret med eget sikringsutstyr i bil.
På nettsiden www.aktiveskolebarn.no finnes flere råd og tips om hvordan foreldre kan la barna være aktive på skoleveien i en travel hverdag. Aktive skolebarn er et samarbeidsprosjekt mellom Statens vegvesen, Politiet, Helsedirektoratet og Trygg Trafikk.


Sist endret av Arne Lindbach, 14-08-2008
 
 
Kontakt oss

 
 
 
 
 
 
Politiske møter
 
Hurtigvalg
 
Offentlige nettsider
 
Vadsø kommune - 78 94 23 00 - postmottak@vadso.kommune.no - Postboks 614 - 9811 Vadsø
Ansvarlig redaktør: Jens Betsi - Nettredaktør: Arne Lindbach - Nettløsning Avento CMS - Design Havnevik